Google, bu yılın başından günümüze kadar büyük ve ufak çaplı olarak pek çok algoritma düzenlemesine gitti. Bu algoritma değişiklikleri pek çok anlama geliyor. Örneğin Google Bert güncellemesi gibi güncellemeler bu tür güncellemelerin içeriğidir.
En son gerçekleşen Google güncellemelerinde ise, bir kullanıcının bir web sayfasıyla etkileşim kurduğunda arada gerçekleşenler, bir deneyim olarak tanımlanabilecek ” sayfa deneyimi ” olarak adlandırılır . Bu etkileşim, web sayfasının bilgi niteliğindeki kalitesinin tespiti için de oldukça önemlidir.
Sayfa deneyimi, bir sayfanın yükleme performansı, etkileşimi ve görsel kararlılığı için kullanıcı deneyimini (UX) ölçen bir dizi metriklerin oluşturduğu bütündür. Bu, mobil uyumluluk, güvenli tarama, güvenli hiper metin transferi protokolü (HTTPS) ve içerik güvenliği konusunda pek çok kriter yer alır.
Dolayısıyla, Google web sitenizin ziyaretçilerinin veya kullanıcılarının sayfalarınızda kötü bir deneyim yaşayacağını düşünürse, sayfalarınız düzelene kadar üst sıralarda olmasını istemeyebilir.
NetMarketShare’e göre, tüm web sitesi trafiğinin yüzde 75’i Google üzerinden geçiyor. Yani direk ziyaretçiler, diğer referans web siteleri yada sosyal medyaya oranla tek başına en büyük pastayı kaplıyor. Bu nedenle Google’ın doğru bir algoritmaya sahip olmak için sürekli çalışacağını biliyoruz. Fakat iyi haber şu ki, bu güncellemeler 2021’e kadar yayınlanmayacak. Bu nedenle, web sitenizin sayfa deneyimini optimize etmek için bolca vaktiniz var. Bu nedenle ne kadar çabuk harekete geçerseniz o kadar iyi olacak.
Kullanıcı Deneyimi Giderek Daha Değerli Hale Geliyor
Google uzun süredir işletmelerden web sitelerini kullanıcıları göz önünde bulundurarak oluşturmalarını istiyordu – kullanıcıyı neyin memnun edeceği, web sitesinde ne arayacakları, estetik, harekete geçirici mesaj butonları ve daha fazlası.
Günümüzde giderek daha fazla insan interneti kullanıyor ve sürekli olarak birden fazla web sitesinde geziniyor. Google, her web sitesinde bir kullanıcı tarafından harcanan sürenin, kullanıcı ile web sitesi arasındaki bir etkileşim olduğunu fark eder. Bu etkileşimi daha sorunsuz ve kusursuz hale getirmek web sitesinin sorumluluğundadır çünkü Impact’e göre, aradıklarını bir web sitesinde bulamayan kullanıcıların yüzde 79’u farklı bir web sitesine gidecek. Kullanıcıların site ile etkileşimi ise Chrome tarafından saptanıyor.
Ana Sıralama Faktörleri
İnternet sitelerinin birbiri ile rekabete girmesine yarayan arama sinyalleri şunlardır:
1. Geri Bağlantılar
Google geri bağlantılara büyük önem veriyor . Web siteniz yüksek otorite ve ilgili web sitelerinden geri bağlantılar alıyorsa, Google web sitenizi bu alanda lider olarak görmeye başlar. Çok sayıda kaliteli geri bağlantıya sahip web sitelerini güvenilir ve SERP’lerinde diğerlerinden daha alakalı ve daha iyi olarak kabul eder. Bu, web sayfalarınıza iyi bir doping sağlar ve sıralamalarını iyileştirmeye yardımcı olur.
2. İçerik
Neil Patel’in üstüne durup defalarca üstelediği şey bir sayfanın içeriğidir. Bir web sitesinin değeri, büyük ölçüde ürettiği içeriğin türüne bağlıdır. İçeriğiniz, kullanıcılarınıza verdiğiniz bilgilerdir. Kolayca okunabilir, SEO için optimize edilmiş ve anlaşılması açık olmalıdır. İçeriğiniz her anlamda size olumlu katkı sağlar.
İyi içeriğiniz varsa, kullanıcılar sıkı takipçiniz olabilir ve kullanıcıların belirli aralıklar ile sitenize dönüş sağlaması olumlu bir etki oluşturur.
3. Kullanıcı Deneyimi
UX (kullanıcı deneyimi), bir web sayfasının Google’daki sıralamasını belirleyen teknik yönleri içerir. Mobil uyumluluk, güvenli gezinme, HTTPS ve reklamlardan etkilenir. Bu noktalar aynı zamanda bir kullanıcının sayfa deneyimini de belirler. Gelin bunların neler olduğuna ayrıntılı olarak bakalım:
- Mobil Uyumluluk
Smart Insights , tüm internet kullanıcılarının yüzde 80’inin bir akıllı telefona sahip olduğunu ve kullanıcıların yüzde 53’ünün üç saniye sonra web sitelerinden ayrıldığını bildiriyor. Yani, müşterinizi web sitenizde gezinmeye teşvik etmek için yaklaşık sadece üç saniyeniz var!
Mobil optimizasyon, sitenize mobil cihazlarından erişen ziyaretçiler için web sitenizin içeriğini ayarlamaktan başka bir şey değildir. Bu genellikle daha büyük gezinme düğmelerini, yeniden biçimlendirilmiş içerik ve mobil cihazlar için optimize edilmiş görüntüleri içerir. Web sitenizin mobil cihazlar için optimize edilip edilmediğini bir “mobil uyumluluk testi” ile kontrol edebilirsiniz. Bu size geliştirebileceğiniz ve geliştirmeniz gereken alanlar hakkında kesin olmasa da bir fikir verecektir.
- Güvenli Gezinti
Google, güvenli olmayan bir web sitesini asla sıralamayacaktır. Google’ın Güvenli tarama hizmeti, bir sayfada kötü amaçlı yazılımlardan, aldatıcı sayfalardan, kötü içeriklerden, zararlı indirmelerden ve yaygın olmayan indirmelerden yoksun olmasını sağlar. Bu sitelere Chrome ve pek çok tarayıcıdan da erişilmemesi konusunda bir uyarı gösterilir.
Her gün çok sayıda web sitesi yayında olduğundan, bu, kullanıcılar için sorunsuz bir sayfa deneyimi sağlamak için dikkate alınması gereken önemli bir faktör haline geldi. Çünkü müthiş giden SEO performansınız bu tür şeylerden etkilenir ise, aniden düşüş ile karşılaşacaksınız. Üstelik toparlanması da hiç kolay olmayan bir düşüş.
- HTTPS
HTTPS, önceki HTTP’nin güvenli olan sürümüdür. HTTPS’de, veri aktarımının güvenliğini artırmak için iletişim protokolü şifrelenir. Bu, istemci ile sunucu arasındaki veri paylaşımının sahte bilgi, gizli dinleme ve verilerin değiştirilmesine karşı güvence altına alınması için yapılır. Eğer bu güvenlik bozulur ve Ortadaki Adam (MITM) Saldırısı ile karşılaşırsanız yada site hacklenir ise kullanıcıya sitenin geçerli bir HTTPS sertifikası olmadığı bildirilecek.
- Reklamlar
Peş peşe, popup, içerik ile iç içe reklamlar kullanıcının içeriğe ulaşmasını engellediği gibi daha fazla trafik ve CPU gerektirerek kullanıcıların siteyi daha yavaş yüklemesini sağlar. Özellikle de içerikler arası geçişte çıkan reklamlar bloglar için pek kullanışlı olmayabilir.
Algoritmadaki Yenilikler
Core Web Vitals yukarıda da bahsettiğimiz kriterlerin üzerine dikkat edilmesi gereken kriterlerden bir tanesidir. Search Console üzerinde hız verisi olarak bulunan veriler, yeni algoritma dahilinde “Önemli Web Verisi” olarak güncellendi. Bu başlık Web Vitals Kritlerini içerir. Doğru yapılmayan temalar ve hız optimizasyonları sitenizin mevcut durumunu mahvedebilir.
Core Web Vitals
Core Web Vitals , yükleme performansı, ilk boya, son boyanın durumu ve yüklenirken içeriğin görsel kararlılığı temel alan bir sayfa puanlama metriğidir. LCP son boyayı temsil ederken CLS ise kaymayı temsil eden 2 temel alt metriktir.
- En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)
LCP, yükleme performansını ölçer ancak bu, bir sayfanın yükleme hızından farklıdır. LCP, bir sayfanın ana içeriğinin yüklenmesi için geçen süreyi sayar. Tamamen kullanıcı merkezli olmasına rağmen, iyi bir LCP içeriğin yüklenmesi iki buçuk saniye sürer. Dört saniye ve üzeri puan zayıf olarak kabul edilir. Bazı siteler için optimizasyon problemi olmamasına rağmen yüksek LCP değerine sahip olması, temanın ve sitenin ağır olduğunu belirtir.
- İlk Giriş Gecikmesi (FID)
Bu özellik, bir sayfanın duyarlılığını ve etkileşimini ölçecektir. Bir kullanıcının bir siteyle ilk etkileşime girdiği andan tarayıcının o etkileşime gerçekten yanıt verdiği zamana kadar geçen süreyi ölçer. Bu etkileşimler, kullanıcı başka bir sayfaya gitmek için bir düğmeyi veya bir bağlantıyı tıkladığında da ölçülür.
İyi bir sayfa deneyiminin FID’si 100 milisaniyeden az olurken, 300 milisaniyeden uzun bir FDI çok uzun olarak kabul edilir. Yüksek ilk giriş gecikmesi, kullanıcının cihazına ilk girişte fazla yük bindirdiği anlamına gelir. Mobil cihazlarda meydana gelecek kasma ve donma kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur.
- Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS)
Yeni bir özellik olan CLS, görsel kararlılığa odaklanacak ve beklenmedik düzen değişimlerini ölçecek. Basit bir ifadeyle, bu, sayfa yüklenirken veya bir düğmeyi tıkladığınızda içeriğin beklenmedik ve ani hareketini ifade eder. İçerik kayar, bozuk çıkar ve sonra düzelir. Bunlar sitede kayma olduğunun göstergesidir.
CLS, hareketi ölçmek için iki yol kullanır – etki oranı ve mesafe oranı. Bunlar, görüntü alanında ne kadar görünür içeriğin değiştiğine ve geçişten etkilenen öğeler arasındaki mesafeye bakar. Yani hem kayan içerik hem de kayan içeriğin etkilediği diğer içerikler.
İyi bir sayfa deneyimi için CLS puanının 0,1’den az olması ve kesinlikle 0,1 ile 0,25 arasını yukarı yönlü geçmemesi gerekir.
Son Söz
İnternet kullanıcıları her geçen gün artarken, sitelere olan ziyaretin %75’inin Google tarafından yönlendirildiğini baz alırsak Google’ın algoritma için çok fazla çalıştığını anlamamız gerek. Bu nedenle kullanıcı merkezli olarak yapılacak SEO çalışmaları ve içerik; sitenizi daha da üst sıralara doğru yükseltecektir.
Süper bir bilgi sunmak yavaş siteye katlanılmasına neden olunabilir fakat hızlı olması ekstradan faydadır. Yani web sayfalarınızın tümünün içeriğini genel olarak iyi tutmak zorundasınız, 2021’e daha vakit var.
10 adet yorum
Hocam gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş google sıralam için 200+ kriterde inceleme yapıyor. Deneyimlerime göre en önemli olan sayfa içi seo, yazılan yazının değeri iç ve dış bağlantıların kalitesi, oranı, anahtar kelime, yardımcı anahtar kelimelerin kullanımı düzgün ve bilinçli bir şekilde yapıldığında diğer kriterlere göre bir nebze de olsa önde olmamızı sağlıyor. Yararlı ve bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim.
Açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş. Masaüstü sürümde Pagespeed 100/100 skoru almak kolay ama mobilde ne kadar uğraşsamda 80/100 gibi skorlar elde edebildim. Biraz daha kafa yormam gerekiyor sanırım mobile.
çok teşekkürler herşey için
açıklayıcı bi yazı olmuş gerçekten sıkılmadan okudum böyle bilgilendirici bir makale özellikle detayla çok teşekkürler 🙂
Yazdığınız değerli bilgiler için teşekkürler. Kesinlikle bu işe başlayan arkadaslar için okunması gereken bir yazı.
hocam çok teşekkür ederiz katkılarınız için
Değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim
Bu zamana kadar google seo anlayışını anlamış değilim, her geçen gün varyason değiştiriyor. Her güncellemeden sonra geri kalan şeyleri alt üst ediyorlar… Bilgileriniz için teşekkür ederiz.
Gerçekten çok değerli bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.
Bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim benim için gayet faydalı oldu.