Google’ın sıralama algoritmaları elbette kullanıcının siteyi ne kadar sevdiğine bağlıdır. Fakat bunu kullanıcılara sormak gibi bir yanlış yapmayacağı için farklı şekillerde anlamaya çalışır.
Sizde muhtemelen diğer insanlar gibi Google’ın sıralamada kullandığı algoritmanın, siteleri sıralamada sıralarken ne derece yukarıda olacağını ölçmek için Google Analytics verilerini kullandığını düşünüyorsunuz.
Google Analytics’in, Google mühendisleri için değil de site yöneticilerini olduğunu hatırlatsam nasıl olur? Çünkü Google Analytics verileri gerçekten baz alınsaydı, pek çok site kapsam dışı kalacak ve büyük bir karmaşa olabilecekti.
BuiltWith’a ait 2019 yılının güncel verileri ise, sitelerin sadece %10’unun Analytics kullandığını gösteriyor. Yani geri kalan hemen hemen %90’dan Analytics bilgisi alınamıyor. Böylelikle sıralamada doğrudan Analytics’in kullanıldığını söylemek de yanlış olacaktır.
Eğer sıralamalar için Google Analytics verileri kullanılmış olsaydı büyük bir veri eksikliği olacak ve ilk %10 içerisindeki başarılı siteler, çok daha başarılı olan diğer sitelerin üstüne geçerek büyük bir algoritma hatasına neden olabilecekti.
Evet, arama algoritması açısından Google Analytics’i hiç kullanmıyoruz. Bunun bir nedeni, tüm sitelerin Analytics kullanmamasıdır. Yani gerçekten arayı bulamazsınız, “Burada bu site için bazı sinyallerimiz var ve bu site için hiçbir sinyalimiz yok.” Bu aslında ne anlama geliyor? Bunu nasıl anlıyorsun?
John Mueller, Google temsilcisi
Peki Google, kullanıcıların siteden memnun olup olmadığını anlamak için hangi yolları kullanabilir, neleri önemseyebilir? Nasıl tutarlı veri edinebilir?
Düşüncelerim
Google, elbette kullanıcı deneyimini ölçerek arama yapan kişilerin bir sayfadan memnun olup olmadığına kararlar verir. Çünkü bu gayet mantıklı görünüyor. Bunu yaparken Google Analytics kullanan bir site olmasa bile, kullanıcıların bir web sayfasını hakkında fikirlerini onlara sormadan arka planda sorgulayabileceği her zaman işleyen ve kullanıcıları takip eden mekanizma olmalıdır.
Bu başlık altında anlatacaklarım tamamen kişisel görüşüm olacaktır, sizde yorumlar kısmından tartışmaya katılabilirsiniz.
Kendi kendime bir arama motoru olduğumu ve kullanıcıların bir siteden ne kadar memnun olduğunu nasıl tespit ederim diye düşünürken aklıma nedense ilk olarak Chrome gelir. Muhtemelen sizinde böyledir yada şuanda yüzünüzde bir gülümseme oluşmaya başlamıştır bile.
Google Search Console’a hakim yada haşır neşir olanlar, bazı sitelere ait hız verilerinde “Yeterli Veri Yok” ibaresi görmüş olabilir. Oysa PageSpeed üzerindeki verileri kullanabilir ya da Google doğrudan kendisi de ölçebilir. Ancak Google Search Console’da bulunan hız verileri, gerçek Chrome kullanıcılarından alınan bilgilerdir.
Google, 2018 yılında site hızını değerlendirmek için Chrome verilerini kullandığını zaten doğrulamıştı. Bu nedenle kullanıcıların, siteden ne kadar memnun olup olmadığını öğrenmek için de yine Chrome kullanıcı verilerini kullanabilir ve işleyebilir.
Şimdi sizlere ufak istatistikler sunarak bu iddiamı doğrulamaya çalışacağım.

Yani Chrome, küresel bazda Mart 2020 ayında %63,69 oranında pazar payına sahiptir.

Yine aynı şekilde sadece Türkiye’de %75.79 oranında bir pazar payına da sahiptir. Aynı şekilde Android içinde %50’den fazla pazar payına sahiptir.
Eğer Google, Chrome verilerini anonim yada anonimleşmiş olarak kullanıyorsa, kişilerin sayfa içerisindeki faaliyetlerine göre kullanıcının siteden memnun olup olmadığını rahatlıkla anlayabilir.
Bunun Anlamı SEO için Nedir?
SEO bir sayfayı anahtar kelime ile doldurmak değildir. Pek çok link sahibi olmak zorunda da değilsiniz. Sabırlı bir şekilde kullanıcı kazanarak, kullanıcıların diğer sitelere oranla en iyi içerik ve en iyi sonuç olarak sizi bulabilmesi gereklidir. Öyleyse bunları diyebiliriz;
Bu durum ise bunları gerektirir :
- Kullanıcıların edinmek istediği içeriği amacına uygun onlara sunmak ve yüksek kalitede içerikler oluşturmak.
- Tasarım, kullanıcı deneyimi, yazı boyutları ve site hızını iyileştirmelisiniz.
- Sitenize en çok trafik sağlayan sayfaları daha iyi bir şekilde güncellemek, gerekiyorsa ek bilgiler eklemek.
- Google Analytics üzerindeki hemen çıkma oranı, gezilen sayfa ve geçirilen zaman gibi verilere dikkat etmek.
- Siteyi reklama boğmamak.
İçeriğin kalitesiz olması, sıkıcı olması, amacına uygun olmaması, yanıltıcı olması, tasarımının hoş olmaması ya da eski olması gibi pek çok durum arama sonuçlarına zamanla olumsuz olarak yansıyacaktır.
14 adet yorum
Chrome çok mantıklı fakat zaten tahmin edilen araçlardan biridir. Google gerçek algoritmasını geniş kapsamda botlarından alıyor. örnek google servislerini herkes kullanıyor sadece chrome değil ve google reklamı her yerde çıkıyor. demem o ki google asıl verileri 1e100.net adlı botlarından alıyor. bu 1e100.net google servislerinin hepsinde kayıtlı bir tarama botudur. bir kullanıcı google servisi yada programı kullanmasa bile google reklamları olan sayfaya giriyor ve 1e100.net işe koyuluyor.
1e100.net her yerde dünyanın her bilgisayarında görebilirsiniz açın cmd yi netstat -f komutunu yazın bakın listeye sizde de vardır muhakkak. işte gerçek veriler bu botla çekiliyor.
Google ‘un memnuniyet tespitinde kullandığı parametreler tahminimizden çok daha fazla, mesela bence bir siteyi chrome üzerinde yıldızlayıp yer işareti koymamız o siteye önem verdiğimiz ve tekrar girmek üzere not aldığımız anlamına geliyor. Google, bu tarz davranışları da memnuniyet olarak değerlendiriyor diye düşünüyorum. Ayrıca kullanıcının site içerisinde bir yazıyı kopyalaması bile bu sitede işe yarar bilgi olduğu sinyalini verebilir. Google, Chrome sayesinde bu tarz kullanıcı davranışları üzerinden birçok veriyi algoritmasına mutlaka yansıtıyordur.
Google gibi düşünmek deyimi SEO’cuların belki de son yıllarda diline pelesenk olmuş bir cümledir. Çünkü her geçen gün arama motorlarının sıralama metrikleri çok daha fazla analitik yaklaşıma göre oluşturuluyor. Böylelikle arama motorlarının yapay zeka teknolojisi ile sıralama verilerini insansı tercihlerle oluşturmaya her geçen gün daha da fazla yaklaştığını söyleyebiliriz. Hal böyle olunca Google’ı atlatacak yöntemlerden vazgeçerek, kullanıcıya aradığını en iyi ifade eden siteyi karşısına çıkaracak gerçekçi algoritmaya ayak uydurmalıyız. Bugün açısından hala hile ya da basit duran spam yöntemler her bir güncelleme ile yok olacak.
Bence google’un chrome’a ya da analytics’e ihtiyacı yok kullanıcı deneyimini ölçmesi için, bu tarz verileri Alexa da sağlıyor, nereden, nasıl sağlıyor bir fikrim yok açıkçası. Siteden memnun olup olmadığını, sitede geçirdiği süre, kullanıcı siteyi ziyaret ettikten sonra aynı kelime ile bir arama yapıp başka siteleri ziyaret ediyor mu, ediyorsa o sitelerde ne süreyle vakit geçiriyor, kullanıcının ziyaret edilen sitede interaktif bir eylemi var mı (yorum yapma, beğenme, paylaşma, üye olma gibi gibi) bütün bunlar çok önemli bence. Özellikle sizin sitenizden sonra başka bir siteyi daha ziyaret ediyorsa, google buradan memnuniyetsizlik sonucunu çıkarabilir. Diyelim “bilgisayar’a format ama” kelimesinde siteniz 3. sırada. ziyaretçi geldi, 20 saniye durdu ve arama sonuçlarına geri döndü. 4. sıradaki siteye tıkladı ve orada 4 dakika zaman geçirdi. Bunu google kesinlikle anlar ve eninde sonunda 4. sıradaki site sitenizi geçer.
Bu nedenledir ki içerik kalitesi ve içerikte ziyaretçiye aradığını vermek SEO’da altın kural bence.
Bu konu hakkında kendi kişisel görüşlerimi eklemek istiyorum. Uzun zamandır web site işleri ile ilgilenen biri olarak Google arama motorunun neleri istediğini deneme yanılma yoluyla öğrenmeye çalışıyorum.
Benim fikrim Google, kullanıcıların bir siteden ne kadar memnun olduğunu tam olarak şu şekilde analiz ediyor. Aynı kategorideki diğer siteler için ziyaretçilerin sitede ortalama geçirdiği zamanı öncelikle belirliyor. Bu ortalama süreye göre benim sitemde eğer kullanıcılar ortalamanın üstünde zaman geçiriyorsa Google sitemin kaliteli olduğuna karar veriyor. Bir diğer önemli kriter ise: ziyaretçilerin siteme girdikten sonra tekrar aynı aramaya devam edip etmediğidir. Eğer ziyaretçi web sitemden çıkıp diğer sitelerde aramaya devam ediyorsa demek ki istediğini bulmamistir, ancak devam etmiyorsa demek ki istediğini bulmuş anlamına geliyordur.
Kısacası sitede ortalama geçirilen süre ve ziyaretçinin aramasını benim sitemde bitirmesi diyebilirim.
Tarık Keçe bence yanılıyorsun! 1e100.net bir google bot değil, tam olarak sunucu adresidir. Örnek olarak şöyle söyleyebilirim, Chrome tarayıcı Google hizmetlerine yada servislerine bu ara sunucu üzerinden erişir. İşte bu sunucunun adresi 1e100.net, google bu şekilde servislerini saldırılardan koruduğunu açıklıyor. Chrome yada her hangi bir Google hizmeti yada servisi kullanıyorsan. Senin bilgisayarın ile Google ana makinesi arasındaki bağlantı 1e100.net üzerinden sağlanır, insanlara yanlış bilgi vermeyelim. Peki o zaman Google amca bizim neyden nasıl memnun olduğumuzu nereden biliyor? Bunun için sadece Google bot değil, tarayıcı verilerinden faydalandığı kesin. Yani her hangi bir bot ihtiyacı yok, tarayıcı fazlası ile veri akışı sağlıyor Google amcaya. Birde asıl önemli olan şu, Google bizim memnuniyetimizi ne kadar önemsiyor, ADS ve ADSENSE ile pazarın tek hakimi neden memnuniyetimizi önemsesin. Yönlendirmesi yetmez mi?
Artık sistemler ve google algoritaları eskisi gibi kesinlikle işlemiyor. Webde bizimle birlikte gezen bir robot, örümcek düşünün. Attımğımız her adımdan haberdar olduğu, olacağı için bizim davranışlarımızdan her şeyi anlıyor. Özellikle bir web sitesinde hemen çıkma oranı gibi bir değer orada ne kadar vakit geçirdiğimizdir. Örneğin şuan bu yorumu yaptığıma göre siteyi, yazıyı, içeriği beğenmiş bulunuyorum. Buna bağlı olarakta halen yorum yazmaya ve sitede kalmaya devam ediyorum. Yani ne kadar çok vakti geçirirsek o kadar çok sevmiş oluyoruz aslında.
Bıktım artık Google gibi düşünmekten, Google’ın gözü ile bakmaktan. Senede en az üç kez algoritma değiştiren ve bunu da Türkçe olarak tabiri caizse, “bak arkadaş! bunu böyle yapmalısın” gibi herhangi bir yerde ne şartlar aradığını söylemeyen, aksine devlet sırrı gibi saklayan Google’dan bıktım, usandım, çıldırdım artık!.
Öncelikle bilgilendirici yazınızdan ötürü oldukça teşekkür ederim. Gerçekten de google algoritmasında sürpriz özellikler barındıran ve kendisini de süreklü güncelleyen bir platform. o sebeple önemli olan iyi bir içerik ve kullanıcı dostu tasarım
Google kullanıcıların bir siteden memnun olduğunu anladığı en etkili yöntemlerden bir tanesinin tartışma ortamı olduğu düşünüyorum. Bir konu hakkında bir sayfada farklı kullanıcılar arasında yazılan yorumlar yada mesajlaşmalar bu konunun fayda sağladığını, çözüm ürettiğini ve kullanıcılar tarafından değer verildiğini belirtir.
Bir diğer önemli konu ise, kullanıcının o sayfaya tekrar dönmesidir. Eğer bir kullanıcı bir giriş yapıp çıktıktan sonra o sayfaya daha sonra gerek sık kullanılanlardan gerek ise doğrudan tekrar geri dönüş sağlıyorsa bu konu önem arz edebilecek konudur.
Aslında zaten kullanılan web tarayıcıları (chrome, opera, safari, mozilla vb.) bunların Google ile anlaşmalı oldukları aşikar. Tarayıcıdan siteye giriş yapan kullanıcıların logları tutuluyordur ve buna göre bir değerlendirme daha sonra yapılıyordur diye düşünüyorum.
Google Analytics, Chrome başta olmak üzere bir çok uygulamadan veri alıp inceliyor. Bence en çok dikkat ettiği arama yaptıktan sonra kullanıcı hangi sitelere girip çıkıyor, girdiği sitede kalıyor mu? Çıkıp başka siteye mi giriyor ? Bence bunu çok kontrol ediyor.
SEO adına güzel bir tespit ve inceleme olmuş Mustafa Bey, öncelikle teşekkür ederiz. Google arama motorunun sıralama algoritmasında site hızı hep vardı ancak dediğiniz gibi günümüzde daha da bir önem kazandı, zorunluluk haline geldi. PageSpeed skorlarından ziyade gerçek kullanıcılar web sitesini kaç sn’de görüntülüyor, buna odaklanmak lazım. Size bir konuda katılmıyorum, John Mueller’ın yanlış, yanıltıcı bilgi verdiğini düşünüyorum; Analytics, Chrome, Adsense üçlüsü Google için faydası devasa olan inanılmaz bir nimet, veri madenciliğinden kalite puanına (trustrank) kadar bu metriklerden yararlanılıyor.
Harika bir içerik olmuş, okurken detayları atlamamak için 3 defa okuyup kısa notlar aldım. Bu tarz içeriklerin devamı gelme ve insanlar daha fazla faydalanmalı. Sizleri canı gönülden tebrik ediyor ve web sitenizi takip etmekten gurur duyuyorum. Başarılarınızın devamı dileğim ile.
Google Analytics, Chrome başta olmak üzere bir çok uygulamadan veri alıp inceliyor. Bizi bizden daha iyi tanıyorlar 🙂